úterý 17. března 2015

Zamykání buněk – 2. díl: nastavení pokročilých práv

Minule jsme se podívali na obecné principy zamykání buněk. V tomto díle si ukážeme, jak jít ještě dál. Použijeme stejnou tabulku a podobný příklad.

Milan, který vlastní síť obchodů s ovocem a zeleninou, plánuje prodeje. Chce nyní jednu tabulku zaslat všem svým prodejcům, aby vyplnili předpokládané prodeje. Potřebuje ale tabulku upravit tak, aby každý mohl upravovat pouze "svoje" hodnoty – tedy hodnoty ve svém sloucpi a nikde jinde.

Každý prodejce bude mít své vlastní uživatelské jméno a heslo, pomocí kterého se přihlásí "do tabulky". Na základě toho se mu pak odemkne pouze příslušná oblast, kterou bude moci upravit.

Začneme tak, že si oblast každého prodejce pojmenujeme podle jména prodejce, viz obrázek níže. Oblasti tedy budou pojmenované Libor, Lucie, Olga atd.
V dalším kroku vytvoříme na druhém listu tabulku uživatelů a jejich hesel. Kromě všech prodejců přidáme taky administrátorský účet (účet Milana), kterému se vždy odemkne celý sešit.
Nyní už stačí jen zamknout sešit, nastavit heslo (v příkladu je nastaveno heslo zelenina, které je také použité v makru níže). Poté je třeba přidat do editoru maker (spusťte přes klávesovou zkratku Alt+F11) makro, které se bude starat o přihlašování uživatelů.
Pro první přihlášení použijte uživatele administrátor a heslo admin.

Žádné komentáře:

Okomentovat