sobota 14. února 2015

Našeptávač v Excelu

Přišel mi od kamaráda zajímavý dotaz.

Umí Excel našeptávání? Potřeboval bych udělat políčko, které bude našeptávat. Chtěl udělat vlastní kalkulátor cen jízdenek a potřebuju tam mít políčka pro zadání místa odjezdu a příjezdu. Chci, ať mi to trochu našeptává, když začnu psát "Pra" tak at to našeptává někde ze seznamu "Praha, hlavní nádraží", "Praha, Smíchov" atd.
výsledný našeptávač

Jak na to?

Začneme tím, že si vytvoříme zdrojovou tabulku, která bude sloužit jako seznam stanic, ze kterých budeme vybírat. Oblast pojmenujeme jako data. Dále se v Excelu přesuneme na kartu Vývojář.

Pokud tuto kartu nemáte zobrazenou, postupujte následovně.
  • Pravým tlačítkem klepněte kamkoli na pás karet a zvolte možnost "Přizpůsobit pás karet".
  • V pravé části zaškrtněte kartu Vývojář a potvrďte tlačítkem OK.

Na této kartě klepneme na tlačítko Vložit a vybereme ovládací prvek ActiveX "Pole se seznamem". To vložíme kamkoli na list.

Na vložený objekt klepneme pravým tlačítkem a vybereme Vlastnosti. Otevře se nové okno, kde je potřeba definovat dvě vlastnosti.
  • ListFillRange označuje oblast, odkud bude výběrové pole čerpat data. Uvedeme tedy pojmenovanou oblast data.
  • LinkedCell je odkaz na buňku, která pak zobrazí výsledek, resp. právě vybranou položku (tak, abychom s ní mohli dále pracovat, odkazovat se na ni ve vzorcích atd.). Pozor, nelze buňku vybrat, ale je třeba vepsat adresu buňky ručně (např. D12, odjezd apod.).

Nyní už stačí na kartě vývojář odklepnout tlačítko Režim návrhu a můžete začít pracovat s našeptávačem.
LinkedCell můžete schovat za výběrové pole, datovou oblast můžete skrýt. Pomocí vhodného formátování dosáhnete opravdu profesionálních výsledků.

Stáhněte si soubor, kde už jsou našeptávače připravené.

Žádné komentáře:

Okomentovat